+48 508 414 055, +48 513 210 210 biuro@apartgd.pl

OSIEDLE NOWA GORZELNIA

ul. Zawodzie
nr: 1, 3

ul. Kaliska / Zawodzie, Września

Docelowa liczba mieszkań

Sprzedanych mieszkań

Mieszkania w sprzedaży

NOWA GORZELNIA – NOWE OBLICZE

Nowa Gorzelnia jest kontynuacją wybudowanego przez nas tuż obok Osiedla Apart Opieszyn. Całość tworzy nowe miejsce we Wrześni, nie tylko najbardziej ekskluzywne, wyróżniające się ciekawą architekturą ale również wygodą dla mieszkańców.

Budynki położone są wśród terenów zielonych, a jednocześnie w ścisłym centrum Wrześni. Z okien apartamentowców można podziwiać piękny widok na zieleń, ścieżki spacerowe i jedyny w swoim rodzaju staw oraz rzekę
– Wrześnicę.

Architektura budynków nawiązuje swoim charakterem do dawnej działalności tego miejsca. Stara gorzelnia objawia się teraz w nowej odsłonie. O jej istnieniu przypomina przede wszystkim odrestaurowany i wkomponowany w zabudowania komin, wystrój klatek schodowych, nazwy pięter jak np. Słodownia, Destylownia oraz sama nazwa osiedla „Nowa Gorzelnia”.

Zadbaliśmy aby to miejsce wyróżniało się na tle innych inwestycji i miało indywidualny charakter.

Budynki posiadają 4 kondygnacje nadziemne oraz 1 podziemną w której znajduje się hala garażowa, skrytki lokatorskie oraz ogólnodostępna rowerownia. Taka niska zabudowa czyni osiedle bardziej przyjazne i kameralne. Elewacja budynku utrzymana jest w kolorystyce bieli i szarości, uwydatniając piękno i różnorodność naturalnych cegieł z których wybudowane są ściany parteru. Nowoczesne balustrady ze stali nierdzewnej na balkonach w połączeniu ze szkłem dodają elewacji nowoczesnego charakteru.

W częściach wspólnych budynku zastosowano wytrzymały tynk strukturalny o stonowanej kolorystyce. Niektóre fragmenty ścian obłożono cegłą, która została pomalowana na kolor biały bądź zielony i podświetlona paskami LED. Zieleń pojawia się również na drzwiach windy, hali garażowej i w drobnych dekoracjach korytarzy. Na podłodze zastosowano płyty granitowe w dwóch odcieniach szarości. Czarne tragarze, poręcze oraz ciemne elementy dekoracyjne tworzą ponadczasowy kontrast czerni i bieli. Klatki schodowe wykonane są według indywidualnego projektu z wykorzystaniem wysokiej jakości materiałów podłogowych, ściennych i oświetlenia. Wszystko po to, aby budynek zyskał oryginalne i nowoczesne wnętrze, a mieszkańcy mogli zapomnieć o remontach części wspólnych na wiele lat.

NOWA GORZELNIA

HISTORYCZNE MIEJSCE WRZEŚNI

Budynki starej gorzelni zostały wybudowane w 1852 roku przez ród Ponińskich. Wchodziły w skład folwarku Zawodzie . Początkowo służyły jako płatkarnia w której łuskano i miażdżono ziarna zbożowe.

Budynki były murowane z cegły o drewnianych stropach i dachach krytych papą. Przed gorzelnią wybudowany został 26 metrowy komin w dolnej części sześciokątny, powyżej 5 metra okrągły, zwężający się ku górze. Wymurowano go z cegły klinkierowej, tzw. klinkierówki o zróżnicowanych wymiarach. Całość związana opaskami z płaskowników stalowych co 1,5metra.

Gorzelnia składała się z pomieszczeń: kotłowni, wagi, szatni, biura, magazynku, magazynu ziemniaków, aparatowni, fermentowni (słodowni), magazynu spirytusu, komina i wywarnika. Budynek został rozbudowany w latach 50-tych. Produkowano w nim spirytus ze zboża, ziemniaków, ryżu, kukurydzy, daktyli i melasy .
Przerabiano do 14 ton ziemniaków lub do 4 ton zboża/ dobę.

Proces produkcyjny z jęczmienia polegał na wytworzeniu słodu, który był potrzebny w procesie produkcyjnym do zamiany skrobi ziemniaczanej lub zbożowej na cukier. Mnożono drożdże niezbędne do trójdobowej fermentacji. Tak przygotowany zacier był destylowany w aparacie odpędowym i transportowany do magazynu spirytusu w systemie zamkniętym.

Przy kontroli Inspektorów Szczególnego Nadzoru Podatkowego spirytus był przelewany z magazynu do cystern i wysyłany do odbiorców m.in. rektyfikacji Konin, rektyfikacji Poznań, rektyfikacji Wrocław.

Gorzelnia zakończyła produkcję w czerwcu 2002 roku. Od tamtego czasu budynki były systematycznie degradowane i popadały w ruinę. W czerwcu 2016 wybuchł pożar gorzelni. Prawdopodobną przyczyną pożaru pustostanu było podpalenie. Do dzisiejszego czasu pozostał komin, który został skrócony, odrestaurowany, zabezpieczony i wkomponowany w zabudowania Nowej Gorzelni.

Wizualizacje osiedla etap I, II, III

Zdjęcia powykonawcze osiedla etap I, II, III

Wizualizacje części wspólnych etap I, II, III

Zdjęcia powykonawcze części wspólnych etap I, II, III